0517 - 53 19 01 info@fysiowitmarsum.nl

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door een overbelast of niet goed functionerend lymfesysteem. Het lymfesysteem zorgt voor de vochthuishouding in het lichaam. Wanneer dit systeem het vocht niet goed kan vervoeren ontstaan ophopingen in de weefsels. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een dikke enkel. Ook kan een lichaamsdeel strak en/of pijnlijk aanvoelen.
 
Oedeem kan in verschillende vormen voorkomen:

 • Lymfoedeem: als het lymfesysteem niet goed functioneert, kan het een ophoping van eiwitrijk vocht veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een borstkankerbehandeling waarbij lymfeklieren zijn verwijderd. Ook kan deze vorm van lymfoedeem aangeboren zijn.
 • Veneus oedeem: wanneer het veneuze systeem (de aderen) niet goed functioneert, ontstaat veneus oedeem. Dit gebeurt bijvoorbeeld als gevolg van trombose, spataderen of een operatie aan de bloedvaten.
 • Traumatisch oedeem: Dit ontstaat vaak na operaties, botbreuken of ongevallen.
 • Lipoedeem: een vorm van oedeem waarbij de vetcellen (lipiden) in het lichaam abnormaal verdeeld zijn. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Het uit zich meestal in pijnlijke, vermoeide en gezwollen billen en benen. Lipoedeem komt ook regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Oedeem kan dus zowel aangeboren als niet-aangeboren zijn.
 
Het onderzoek
De therapeut stelt u eerst een aantal vragen over de voorgeschiedenis, huidige situatie en eventuele belemmeringen in uw dagelijkse leven. Daarna wordt er een onderzoek gedaan. Denk daarbij aan een omvangmeting van het aangedane lichaamsdeel en het bekijken van de soepelheid van de gewrichten. Uit deze gegevens zal de therapeut samen met u een behandelplan opstellen. Indien er tijd over is, wordt er meteen begonnen met behandelen.
 
De behandeling
De therapeut zal met u overleggen welke begandeling het beste bij u past. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Compressietherapie: Een belangrijk gedeelte van oedeemtherapie bestaat uit compressietherapie. Door middel van bandageren wordt er druk uitgeoefend op het weefsel en de vaten. Dit stimuleert het afvoeren van vocht. Wanneer bandageren effectief is, kan er ook voor gekozen worden om op langere termijn een kous aan te laten meten.
 • Manuele lymfedrainage volgens Casley-Smith: Dit is een massagetechniek waarmee geprobeerd wordt het lymfesysteem te stimuleren.
 • Oefentherapie: Met oefeningen wordt geprobeerd om de spieren mee te laten helpen bij de vochtafvoer. Spieren kunnen een extra ondersteuning geven voor de vaten. Meestal krijgt u ook oefeningen mee naar huis die u dagelijks uit kunt voeren.
 • Lymfetaping: Tape kan ook vochtafdrijving stimuleren. De tape die gebruikt wordt, zal u weinig tot niet belemmeren in bewegingen en voelt goed aan op de huid.
 • Adviezen: Denkt u hierbij aan tips over huidverzorging en over wat wel en niet verstandig is om te doen in het dagelijks leven.

Wanneer u start met de behandeling zult u in de eerste 2 tot 4 weken, 3 tot 4 keer per week bij de therapeut langs zult komen. Dit is nodig om het vocht zoveel mogelijk weg te krijgen. Tijdens deze periode zal beslist worden of het nodig is om een therapeutische kous aan te laten meten. Na deze fase volgt een onderhoudsfase. U komt dan eens in de zoveel tijd (4-6 weken) terug voor controle en, indien nodig, behandeling.
 
Wanneer is oedeemtherapie niet mogelijk?
Als er bij u sprake is van één van de volgende aandoeningen/situaties is het verstandig om eerst te overleggen met uw huisarts of de oedeemtherapeut voordat er behandeld wordt:

 • Arterieel oedeem
 • Trombose
 • Hart- en/of nierfalen
 • Zwangerschap
 • Kanker en/of uitzaaiingen

Vergoeding vanuit de verzekering
Oedeemtherapie wordt vergoed vanuit de verzekering. Wel heeft u een verwijzing van de huisarts of specialist nodig om voor oedeemtherapie in aanmerking te komen.
De eerste twintig behandelingen komen uit uw aanvullende pakket. Vanaf de 21e behandeling zal de vergoeding plaatsvinden vanuit het basispakket. Mocht u een kleiner aanvullend pakket dan 20 behandelingen per jaar hebben, overleg dan met de zorgverzekeraar of uw oedeemtherapeut over de eventuele gevolgen daarvan.
 
Annie Labordus is gespecialiseerd in oedeemtherapie.
Kijk voor meer informatie op www.nvfl.nl.
 
Wilt u meteen een afspraak maken? Vul dan het contactformulier in. Wilt u eerst even overleggen? Bel ons dan gerust: 0517 – 53 19 01.